Bridgestone Gume

admin 14 februara, 2024

Bridgestone Gume

Bridgestone Corporation je vodeća svetska kompanija u proizvodnji guma i gumarskih proizvoda. Osnovana je 1931. godine u Japanu, od strane Shojiro Ishibashija, čije je prezime, zanimljivo, na japanskom značilo „kameni most“, što je inspirisalo naziv kompanije.

Bridgestone je poznat po tome što razvija, proizvodi i prodaje pneumatike za skoro sve vrste vozila, uključujući putnička, komercijalna, teška teretna vozila, autobuse, motocikle, avione, kao i za poljoprivrednu i rudarsku opremu. Pored toga, kompanija pruža usluge održavanja i popravke vozila, kao i proizvodnju i prodaju različitih vrsta industrijskih proizvoda.

Tokom godina, Bridgestone se proširio globalno kroz akvizicije kompanija, koje uključuju preuzimanje američke kompanije Firestone Tire & Rubber Company 1988. što je bilo ključno za njegovu globalnu ekspanziju. Pored guma, Bridgestone proizvodi i druge proizvode od gume kao što su creva, brtve i ostali industrijski proizvodi od gume.

Inovacija je centralna za Bridgestone, gdje kompanija ulaže značajna sredstva u istraživanje i razvoj kako bi unapredila svoje proizvode tehnološki. Oni takođe rade na razvoju proizvoda koji su ekološki održiviji, poput guma sa manjim otporom kotrljanja za bolju potrošnju goriva i guma izrađenih od prirodnih materijala.

Bridgestone takođe ima jaku prisutnost u sportskom sponzorstvu, posebno u golfu i motociklizmu, kao i u Formuli 1, gde je bio ekskluzivni dobavljač guma do kraja sezone 2010.

Društvena odgovornost je još jedan važan aspekt poslovanja kompanije Bridgestone. Kompanija se obavezala na očuvanje okoline, unapređenje sigurnosti zajednice i promicanje boljeg društva kroz svoje globalne aktivnosti. Ovo uključuje razvoj tehnologija za reciklažu guma i inicijative za smanjenje ugljičnog otiska.

Sta sve Bridgestone proizvodi?

Bridgestone proizvodi širok spektar proizvoda koji se mogu grubo kategorizirati u nekoliko glavnih skupina:

  1. Pneumatici za putnička vozila: Auto-gume dizajnirane za različite uslove vožnje i sezone, uključujući letnje, zimske i cjelogodišnje gume.
  2. Pneumatici za komercijalna vozila: Robusniji pneumatici napravljeni da izdrže teže uslove rada, namenjeni kamionima, autobusima i drugim teškim vozilima.
  3. Pneumatici za motocikle: Specijalizovani pneumatici za različite vrste motocikala, uključujući sport, off-road i touring motore.
  4. Pneumatici za specijalna vozila: Gume za poljoprivredne strojeve, industrijsku opremu, tešku građevinsku opremu i rudarska vozila.
  5. Pneumatici za avione: Specifične gume dizajnirane da podnesu ekstremne uvjete pri sletanju i uzlijetanju, proizvode se za civilnu i vojnu upotrebu.
  6. Proizvodi za sport i rekreaciju: Bridgestone proizvodi i golf opremu, sportske lopte i druge proizvode povezane sa sportom.
  7. Ostali gumarski proizvodi: Bridgestoneova diversifikacija takođe obuhvata proizvode kao što su gumeni pojasevi, hidraulične i industrijske gumene komponente, antivibracijski proizvodi, polimerni proizvodi i izolacijski materijali.
  8. Proizvodi za bicikle: Uključujući biciklističke gume i bicikle.
  9. Servisi i rješenja: Pored proizvodnje guma, Bridgestone također pruža servise kao što su analiza i upravljanje pneumaticima, mobilni servisi, kao i rešenja za vođenje flote i praćenje guma.

Bridgestone nastavlja raditi na razvoju naprednih tehnologija, kao što su gume bez vazduha (airless tires), ekološki prihvatljivije gume koje koriste manje ili nimalo prirodnog kaučuka i pneumatici dizajnirani da smanje otpor kotrljanja radi uštede goriva.

Ključne reči :