Sta je webasto?

admin 15 februara, 2024

Sta je webasto?

„Vebasto“ je često pogrešno korišćeni izraz za „Webasto„, koje je ime poznatog proizvođača sistema za grejanje vozila. Webasto sistemi za grejanje su dizajnirani da održavaju udobnu temperaturu unutar vozila, bez potrebe za radom motora. To je posebno korisno u hladnim klimatskim uslovima, gde može da zagreje unutrašnjost vozila pre nego što se vozilo pokrene, ili da održava toplotu kada je motor isključen. Osim toga, Webasto sistemi mogu pomoći pri zagrevanju motora, što može smanjiti habanje motora prilikom hladnog starta.

Gde se koristi webasto?

Sistemi za grejanje se koriste u različitim kontekstima i na različitim vozilima, uključujući:

 1. Putnička vozila: Webasto grejači mogu biti instalirani u putničkim automobilima, omogućavajući vozačima i putnicima da zateknu topao automobil i očišćene prozore od leda ili magle pre pokretanja, čime se povećava udobnost i bezbednost.
 2. Kamioni: Vozači kamiona često koriste Webasto sisteme da bi održali toplotu u kabini tokom noći ili kada su na pauzi, bez potrebe da ostavljaju motor upaljen, štedeći tako gorivo i smanjujući emisiju izduvnih gasova.
 3. Plovila: Na brodovima i drugim plovnim vozilima, Webasto grejači mogu se koristiti za zagrevanje unutrašnjih prostora, omogućavajući udobnije putovanje i boravak na otvorenom moru.
 4. Rekreativna vozila i kamp prikolice: Za one koji uživaju u kampovanju ili putovanju u rekreativnim vozilima, Webasto grejači mogu pružiti toplotu tokom hladnih noći ili tokom zimskih meseci, bez potrebe za stalnim radom motora.
 5. Specijalna i komercijalna vozila: Webasto grejači se takođe koriste u vozilima hitne pomoći, vojnim vozilima, i drugim specijalizovanim vozilima koja zahtevaju stalnu klimatizaciju bez obzira na rad motora.

Instalacija sistema za grejanje pruža korist u smislu udobnosti i ekonomičnosti, posebno u oblastima sa hladnijim vremenskim uslovima. Osim grejanja, neki Webasto sistemi mogu da se koriste i za hlađenje, pružajući veću fleksibilnost i udobnost u različitim klimatskim uslovima.

Nastanak i tvorac webasta

Kompanija Webasto, koja je poznata po proizvodnji sistema za grejanje i hlađenje u vozilima, osnovana je od strane Wilhelma Baier-a u Esslingenu, Nemačka, 1901. godine.
Originalno, kompanija se zvala „Esslinger Draht- und Eisenwarenfabrik Wilhelm Baier GmbH,“ a kasnije je promenila ime u „Webasto“, što je skraćenica nakon preseljenja u Stockdorf kod Minhena u 1954. godini. Webasto se prvenstveno bavio proizvodnjom streha za automobile, ali je kasnije postao poznat po svojim grejačima i klima uređajima za sve vrste vozila.

Prednosti i mane Webasta

Grejni sistemi, kao i bilo koji drugi proizvod, imaju svoje prednosti i mane. Evo nekih od ključnih koje treba uzeti u obzir:

Prednosti:

 1. Udobnost: Omogućavaju vozačima i putnicima da uđu u prethodno zagrejano vozilo, povećavajući komfor posebno tokom hladnih dana.
 2. Bezbednost: Smanjuju potrebu za struganjem leda i snega sa prozora tokom zimskih meseci, što znači bolju vidljivost i sigurnost.
 3. Zaštita motora: Pomogu u zagrevanju motora pre pokretanja, što može smanjiti mehaničko habanje i poboljšati performanse motora u hladnim uslovima.
 4. Ušteda goriva: Korišćenjem Webasto grejača dok je vozilo parkirano, možete smanjiti potrebu za radom motora na leru što vodi ka nižoj potrošnji goriva i smanjenju emisije izduvnih gasova.
 5. Višenamenskost: Neki modeli grejača mogu pružati i opcije hlađenja tokom letnjih meseci.
 6. Povećana vrednost vozila: Instalacija kvalitetnog sistema za grejanje poput Webasto može povećati tržišnu vrednost vozila.

Mane:

 1. Cena: Visoko kvalitetni grejni sistemi poput Webasto dolaze sa značajnim početnim troškovima instalacije.
 2. Potreban prostor za instalaciju: U nekim vozilima, pronalaženje adekvatnog prostora za instalaciju može biti izazov.
 3. Komplikovanost: Instalacija i održavanje sistema može biti složeno i obično zahtijeva profesionalnog tehničara.
 4. Potencijalni kvarovi: Kao i kod svake sofisticirane opreme, postoji rizik od kvarova, što može zahtevati skup popravak.
 5. Potrošnja baterije: Ako se sistem koristi dok je motor isključen, Webasto grejači crpe energiju iz baterije vozila, što može uzrokovati njeno pražnjenje ako se koristi predugo.

Prilikom razmatranja ugradnje Webasto grejača u vozilo, važno je vagati ove prednosti i nedostatke u skladu sa svojim potrebama, klimatskim uslovima u kojima se vozilo najčešće koristi i finansijskim mogućnostima.

Ključne reči :